Da min kjære Gøran hadde fødselsdag for en drøy uke tilbake, ga jeg han en langweekendtur til London som gave (18-21 des). Personlig har han ennå tilgode å ha vært her, mens jeg alltid har ønsket å få oppleve den magiske juleatmosfæren. Kan tro at vi gleder oss, dere! ♥
De av dere som kjenner meg helt privat vet hvor høyt  jeg verdsetter planlegging og organisering. Så her til hus er de ulike antrekkene allerede i boks, koffertene pakket (iallefall i hodet) og turen/opplegget relativt spikret. Uff, skjønner godt hvordan Gøran til tider kan bli noe overveldet, for her er vi jo bare SÅ ulike hverandre. Hadde det vært opptil han, hadde nok koffertene blitt pakket kun timer før avreise og selve turen gått litt mer sånn der ”på sparket”…
I min helt lille, private London-guide har jeg laget en oversikt over hoteller, restauranter, serverdigheter, shoppingsteder, samt diverse tips og råd, som jeg ønsker å dele med dere.

London er en fantastisk flott destinasjon, spesielt for de korte weekendturer, med mye for enhver smak. Mandag til torsdag er somregel billigst, både når det gjelder flybilletter og overnatting.
Jeg og Gøran flyr direkte med SAS fra Sola flyplass til Heathrow, Londons hovedflyplass. Flytiden er beregnet til ca1 time. Det kan være greitt å vite at ulike flyselskaper bruker ulike ankosmtsteder. For eksempel vil de som flyr med Norwegian ankomme Gatwick flyplass.Beste transportmåten fra Heathrow til sentrum er med Express-toget, som har avgang hvert 15 minutt. Dette bruker ca 20 minutter til endestasjonen, Paddington station. Herfra benyttes vanlig undergrund eller taxi til endelig bestemmelsessted. En veis billett med Express-toget koster ca 200 kroner pr person. Ønsker du å ta en taxi fra flyplassen kommer du deg til sentrum på rundt tre kvarter. Prisen er ca 600 kroner. En tredje mulighet er å gjøre som oss luksusdyr, og be hotellet om å sende en bil. Da få man somregel vannflasker, sjokolade, litt sightseeing og ekstra høflighet med på kjøpet….

MINE HOTELLANBEFALINGER
Når jeg skal booke hotell/overnattinger pleier jeg å bruke finn.no, som henter frem treff fra flere av de mest kjente søkemonitorene. Områder med sentral beliggenhet i forhold til severdigheter og shopping er ofte de mest populære, og i London er dette ved Kensington Garden/Hyde Park.
Vær klar over at standarden på hoteller i London er lavere enn hva vi nordmenn er vant med, og at prisene på gode hoteller ofte er relativt høye.
Hotellet som vi skal bo på heter The Dukes Hotel, og er et nydelig femstjerners boutique hotell i nærheten av Buckingham Palace.

The Cleveland***. Et koselig lite hotell med god standard. Stille og rolig nabolag. Delikate rom. Kort avstand til buss og undergrund (Paddington Station). Beliggenhet i nærheten av Hyde park. Ca 1 000kr pr natt for et dobbeltrom.

Hotel Xenia****. Et lite, men lekkert boutique hotell, beliggende i Kensington-området. Den eksepsjonelle servicen veier opp for de noe små rommene. Ca 1 500kr pr natt for et dobbeltrom.

The Cavendish****. Et ettertraktet og populært luksushotell, midt i hjertet av Mayfair. Hotellet har alt fra flotte og dekorative rom, til svært hjelpsomme og serviceinnstilte ansatte. Ca 3 000kr pr natt for et dobbeltrom.

41 Hotel London*****. Et av de vakreste boutique hotellene i London, med beliggenhet nær Buckingham Palace. Med under 30 rom, har hotellet blitt kåret til det beste i Storbritania av Conde Nast og Tripadvisor. Rommene er store og luksuriøse, og den personlige servicen skrytes opp i skyene. Ca 3500kr pr natt for et dobbeltrom.

SEVERDIGHETER (for førstegangsbesøkende)
Tower Bridge/Tower of London
Etter en anbefalt spasertur over den velkjente broen Tower Bridge kommer dere til en ny severdighet; Tower of London. Bruken av Tower of London har opp gjennom århundrene vært nokså mangfoldig. I utgangspunktet var det en borg, men det har også fungert som slott, fengsel og rettersted.
Av andre spesialiteter i The Tower bør ravnene nevnes. Etter tradisjonen skal det nemlig alltid være minst seks ravner boende i borgen. Dette er basert på en legende, der det blir hevdet at om ravnene forlater The Tower, vil monarkiet falle. Ravnene får derfor vingene klippet, slik at de ikke skal rømme, og en egen «ravnemester» har i oppdrag å passe på dem, året rundt.  Alle ravnene har navn, og etter hvert som de dør, blir de begravet på en egen «kirkegård» innenfor murene – med hver sin navneplate….
Tower of London et av Englands mest besøkte museer.

Westminister Abbey
Westminister Abbey har siden 1066 vært Storbritannias tradisjonelle kroningskirke og siste hvilested for landets monarker. De som skal krones, sitter på den staselige St. Ewards stolen – som fremdeles er en egen attraksjon i kirken. Westminster Abbey blir også benyttet til kongelige brylluper.

St.Pauls Cathedral
Nord-Europas største kirke, inspirert av Peterskirken i Roma. Mange store statsbegravelser har skjedd herfra, blant annet Horatio Nelsons, hertugen av Wellingtons og Winston Churchills. Kongelige vielser, begravelser og annet holdes gjerne i Westminister Abbey, men St.Pauls ble brukt da prins Charles og Diana giftet seg. Virkelig et mesterverk av en bygning som er verdt få med seg.

Buckingham Palace/Royal Mews
Buckingham Palace har vært de britiske monarkenes residens i London siden 1837. I dag er det altså dronning Elisabeth II og hennes mann, prins Philip, som bor der. Slottet ble opprinnelig bygd for hertugen av Buckingham i 1703. Det ligger flott til ved Green Park og den vakre St. James’ Park. Når dronningen er til stede, er flagget alltid heist på toppen av slottet.
Royal Mews er den kongelige stallen, og virkelig verdt et besøk for oss hesteinteresserte.

Andre severdigheter verdt å nevne er: Palace of Westminister (som huser det britiske parlamentet), Big Ben, Madame Tussauds (vokskabinettet), London Zoo og London Eye (pariserhjulet).

Forutenom severdigheter har London så utrolig mye mer spennende å by på. Har du ikke sett en av de mange musikalene er det jammen meg på tide. Husk bare å booke billetter i god tid på forhånd.
De endeløse marknadene er virkelig verdt å få med seg, og kanskje da spesielt de sjarmerende julemarknadene i førjulstiden. Gå ikke glipp av det magiske Winter Wonderland i Hyde Park, som går for å være et av de mest spektakulære julemarknadene av de alle. En koselig liten ettermiddagslunch ved Covent Garden er ikke å forakte, før turen går videre til Londons mest glamorøse skøytebane, på 900 kvadratmeter; Somerset House Ice Rink. Høytiden trenger seg fort på ved synet av det storslagne juletreet som glitrer til alle som skøyter forbi. Treet er pyntet av smykkegiganten Tiffany’s, og er litt av et syn. Ta en pause og nyt atmosfæren med noe varmt fra Tom’s Skate Lounge, eller fråts i herlige cupcakes fra The Tiffany Shop.

Somerset

England er uten tvil den store te-nasjonen. Som vinner av ’Top London Afternoon Tea 2009’ av The Tea Guild, tilbyr Brown’s en enestående miks av luksuriøs tradisjon og moderne stil. Oppsøk Brown’s Hotel for en stor dose eleganse til ettermiddagsteen.

Afternoontea

RESTAURANTER
London huser en jungel av muligheter når du skal ut og spise. Her er mine topp 10 restaurant-anbefalinger for de litt finere kveldsmåltidene: The LedburyMarcus Wareing at the BerkleyThe SquareRestaurant Gordon Ramsey Dinner by Heston BlumenthalLe Gavroche HibiscusPollen Street SocialAlain Ducasse at The DorcesterPitt Cue Co.

Bonus-anbefaling: Sushi Samba skal være litt av en opplevelse, enten det er for lunch eller middag. Husk å reservere bord i GOD tid på forhånd (v/vinduet).
Dessuten er Hard Rock Cafe alltid en klassiker for meg og Gøran når vi er i storbyer.

SHOPPING I LONDON
En undersøkelse som ble gjort av «Global Language Monitor», viser at London er den storbyen som oftest nevnes i sammenheng med ordet ”shopping”. Og det er ikke uten grunn! London byr på alt av billig og dyrt, nytt og vintage, varehus og markeder.

Harrods er kanskje det mest kjente og ekslusive stedet for de kjøpelystne; 80000 kvadratmeter med ren (og ganske dyr) shoppingglede. De fantastiske juleutstillingene er absolutt verdt å besøke for å komme i den rette stemningen.
Oxford Street er Londons mest kjente shoppinggate, og her finnes noe for enhver smak (og lommebok). Alt fra rimelige kjedebutikker (H&M, Zara, Mango, Nike Town, Adidas etc) til litt mer luksuriøse designerbutikker.
Bond Street (sidegate av Oxford Street) oser av luksus og eksklusive butikker. Side om side ligger store varemerker som Gucci, Louis Vuitton, Chanel – for å nevne noen. Undertøysgiganten Victoria Secret ligger også i denne gaten.
Selfridges er et eksklusivt varehus som huser klesbutikker, parfymerier og spisesteder.
Prisnivået er naturligvis høyt, men det er uansett verdt et besøk. La deg inspirere av de alltid gjennomførte butikkvinudene og drøm deg bort blant alle de fine varene. Fører merker som Alexander Wang, Balenciaga, Isabel Marant og Rag & Bone og mange, mange fler.

Christmas1Christmas

 

 

 

 

2 Comments on Min lille, private London-guide

  1. Kjempflott innlegg, og mange gode tips! Reiser snart på vår første London-tur og siden vi kun har 3 dager og reiser med barn føler jeg at vi har alt å vinne på å planlegge på forhånd. Takk for god hjelp på veien!

    • Så kjekt å høre! Tusen, tusen takk for det 🙂 London er en helt fantastisk by å få oppleve, og det er nok definitvt lurt å lage seg en liten plan i forkant. Ønsker deg og dine en riktig GOD TUR! Faktisk passe misunnelig her jeg sitter nå 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *