Gooooooood mandag, folkens! Har dere det bra? I helgen var jeg ute på nok en fjelltur, denne gangen sammen med tante Berit og Gøran, så nå er jeg supergira på å dele turtipset med dere. Jeg har jo virkelig blitt rene turvandrer-entusiasten i det siste, og tror selv at det har noe å gjøre med den fantastiske roen som man finner ute i naturen, med kamera godt plassert i den ene hånden på jakt etter nye motiver å knipse, mens svetten bare renner nedover langs ryggen (♥).

Helgens fjelltur til Storaberget nær Hommersåk (i Sandnes) er et populært turtips, og passer perfekt til deg som ikke ønsker seg en så altfor lang løype, men som samtidig gjerne vil få oppleve flott natur, i et lett krevende terreng og med interessant historie av eldre og nyere kulturminner oppover langs stien. Dessuten er den 360 graders brede utsiktsvinkelen på toppen av fjellet virkelig noe helt for seg selv.
Turen til Storaberget tar ca 3 timer (inkl pauser), men er man av den spreke typen kan en runde rundt Grindavatnet legges til som ekstra løype. Da unngår man å bruke samme stien ned som man gjør opp, og får en rundttur i stedet. Dette tar ca 1-1,5 time ekstra.

Fra Sandnes følger dere riksvei 13 og senere fylkesvei 516 mot Hommersåk. På bakketoppen etter veikrysset mot Ims (som dere forøvrig fortsetter rett fram i) svinger dere til høyre like før skiltning til Li. Dere kan enten parkere på grusplassen rett etter innkjørselen, eller kjøre ned bakken og parkere ved turtavlen framfor driftsbygningen på venstre side. Pass bare på å ikke sperre opp for gårdstrafikken.

Storaberget21
Fra parkeringsplassen følger dere grusveien nedover, forbi grustaket på venstre side, og gjennom grinden i enden av bakken. Dere vil nå kunne se Storaberget rett foran dere på høgre side. Følg så traktorveien videre til venstre langs med gjerdet, over beitemarkene, og oppover mot lia. Murbygningen som etterhvert dukker opp blant trærne er et rensebasseng som tyskerne under andre verdenskrig bygget i sammenheng med vannverket oppe ved Grindavatnet. Dette skulle fungere som en forsyning til Sola Flyplass.

Storaberget1Storaberget4Storaberget3Videre oppover kommer man etterhvert til et skiltet kryss. Da kan man enten velge høgre (mot Storaberget), eller venstre (mot Grindavatnet) og få en litt lengre tur i kroppen. Vi valgte førstnevnte #fordiviegentligerganskesålateavoss

Storaberget5Oppe ved det første Lomstjørnet går turen videre over demningen og fortsetter på venstre side av vannet.

Storaberget8Storaberget7
Etter hvert som man kommer oppover fjellet, åpner landskapet seg og man får en utrolig flott utsikt. Storaberget er kjent for å være et godt utsiktspunkt, og dette får man virkelig oppleve på toppen (342 moh). Husk å ta dere bryet med å skrive i turboka som ligger i postkassen ved varden.

Storaberget9 Storaberget19
Storaberget22Storaberget10Storaberget12Storaberget13Storaberget14Storaberget16Storaberget17Storaberget18

Da gjenstår det bare for meg å få ønske dere en riktig GOD TUR ♥. Husk fjellsko – og for guds skyld ikke glem kaffekoppen!

2 Comments on Tur til Storaberget

  1. For ein flotte natur og kjempeflotte bilder. Dette inspirerer til å prøve ut. Greie tid på turen, ikkje for liten og ikkje for lang, akkurat passe tur? Du er ein goe treningsmotivator Sissel. Me blir med på neste tur??

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *