Det banker på døren. Hvem kan det være?!? …. Det er «Høsten» som står utenfor, og med seg så har han to av sine mest trofaste venner, «Vinteren og «Lange-mørkekvelder». Tiden en nok en gang kommet for å trekke litt mer innendørs igjen, tenne på alle de koselige stearinlysene våre, lage til den ekstra store koppen vår med varmende god te, og bare forsvinne langt nedunder det deilige myke (og falske) pelspleddet vårt. Velkommen skal du være, kjære årstid – min personlige favoritt av dere alle! ♥.

Det er merkelig hvordan denne tiden på året nærmest får flere av oss til å innta en slags type dvalemodus. Soldagene blir liksom så betraktelig mye kortere, klimaet vårt forandrer seg og blir kaldere, energien forsvinner litt hen, og for veldig mange av oss så kan nok det å skulle klare å komme seg igjennom en hel hverdag føles både tungt og uoverkommelig på samme tid.
En mer rehabiliterende følelse (forutsett at dere allerede har vært på trening da) enn det å bare kunne kaste seg ned i sofaen, sette på yndlingsserien sin på tv`en foran seg, og bare ta en total blackout en times tid, tror jeg jammen at man skal lete lenge etter. Ekstra gøy er det jo selvfølgelig også om man i tillegg har en like ivrig og god seriepartner å dele det hele med. For det å kunne drømme seg litt bort, dere, koble ut alt maset og fjaset og bråket og lydene fra hverdagen våre, og bare leve seg litt ekstra inn i denne «ikke-eksisterende-verdenen», som pappa så fint alltid kaller det, er virkelig terapi for både kropp og sjel, spør dere meg.
Under finner dere 5 av mine aller beste serieanbefalinger på Netflix nå for tiden, og forhåpentligvis så vil dere kunne finne noe for enhver smak. ENJOY!

1. Helt på toppen av listen over seriefavorittene mine ligger HOMELAND – som etter min mening er et absolutt must! 
Denne kritikerroste terror-thrilleren fra 2011, inneholder ikke bare fantastiske skuespillerpresentasjoner, men både fenger og trollbinder oss seere allerede fra første start av. Ikke overraskende har den vært nominert til hele 118 ulike priser, og stukket av med seieren 48 av gangene. Verdt å nevne spesielt er kanskje den prestigetunge Golden Globe`en for Beste dramaserie vist på Tv i 2012 og 2013.
Serien handler om en sersjant ved navn Nicholas Brody, som vender tilbake til familien sin i USA etter å ha sittet i fangeskap i Irak i 8 år, og egentlig vært erklært død.
CIA agenten Carrie Mathinson, som jobber ved CIA antiterror-senteret i Virginia, blir etter en tur i Irak advart av en fengslet terrorist på dødscelle at en amerikansk krigsfange er blitt hjernevasket av Al Quaida, og nå er en trussel for USA`s nasjonale sikkerhet. Overbevist om at dette er den nyhjemkommende krigshelten og marinesoldaten Nicholas Brody, skygger og forfølger Mathinson han for alt det er verdt, og starter opp noen ordentlig store og hemmelige overvåkningsoperasjoner for å bevise akkurat dette. Nye episoder slippes i oktober i år.

Homeland9Homeland7
2. Den andre serien på listen min, og en GOD nummer to, er den litt-mer-min-type-serien og litt-mindre-Gøran-type-serien DOWNTON ABBEY. Dette sjarmerende britiske dramaet fra 2010 er et mesterstykke uten like, og har klart å fått med seg hele 158 nominasjoner, hvorav 58 av de er seirer. Verdt å nevne spesielt er kanskje de flere ganger Emmy awards`ene og Golden Globe prisene. Serien kan skryte på seg et seertall på over 10 millioner mennesker jevnt fordelt på mer enn 250 ulike land. 
I september i år kom dagbladet ut med en artikkel med overskriften «Derfor elsker vi Downton Abbey», for denne serien her har virkelig oppnådd stor popularitet rundt om i verden. Det fascinerende britiske overklasselivet ser virkelig ut til å fenge oss seere, for aldri før har jeg blitt så hektet og levd meg såpass inn i en serie som akkurat denne. Haha, husker ganger der jeg nærmest måtte ta meg en liten timeout etter endt episoder, bare for å komme meg litt tilbake til hektene igjen og overbevise meg selv om at jeg ikke var en søkkrik, sofistikert lady ved navn Mary.
Handlingen i serien er lagt til den fantastiske herregården Downton Abbey, hvor man følger livet, skandalene og hemmelighetene til den herskapelige Crawley familien, og deres tjenere, i krigs – og mellomkrigstiden. Serien guider oss gjennom de store forandringene som husholdningen, både herskapet og tjenerne opplever ettersom verdenen utenfor husets vegger stadig er i forandring. Aller siste sesong er i gang as we speak, og jeg har selvfølgelig klart å sikre meg førpremierene på samtlige av episodene.

DowntonAbbey2Downton-Abbey3. Nummer 3 på listen er den kritikerroste svenskdanske spenningsserien BROEN fra 2011. Når et lik blir funnet på den nesten åtte kilometer lange broforbindelsen, Øresundbroen, mellom Malmø og København, må den svenske politietterforskeren Saga Norén og den danske politietterforskeren Martin Rohde samarbeide for å finne morderen. Dette blir starten på et helt unikt kollega -og vennforhold, hvor kontrastene mellom de to ulike personlighetene ofte kommer frem i lyset, og fascinerer oss seere. Politietterforsker Norén må være noe av det mest spesielle av etterforskere som er blitt vist på tv før, for ikke bare er hun en helt RÅ karakterskikkelse, hun er i tillegg sosialt veldig klønete, nærmest som et barn i en voksenkropp, og mer enn nok underholdning bare i seg selv, spør du meg. Rohde på sin side er selvfølgelig av den helt motsatte typen, og fremstår som en jordnær, koselig, stor dansk bamse som stort sett kommer kommer godt overens med absolutt alle.
Bare i Norge har Broen fått strålende kritikk. Dagbladet mente den var plettfri, og gav den terningskast 6. For to år siden ble den tildelt «The Crime Thriller Awards», hvor den blant annet danket ut (førstevalget mitt) Homeland. Det kan også nevnes helt på slutten her at dersom dere liker denne serien, kan kanskje den amerikanske versjonen «The Bridge» være et videre godt alternativ. Nye episoder av Broen begynner på NrK1 førstkommende mandag.

Broen1Broen2
4. BREAKING BAD er en serie som ikke nødvendigvis fenger deg ved første blikk, men som man gjerne må gi 3-4 episoder på å komme seg på. Men heng med – dere vil ikke angre! Handlingen dreier seg om den i utgangspunktet så drittkjedelige A4 kjemilæreren Walter White, som blir diagnotisert med lungekreft. Hjemme har han en kone, sønn i tenårene og et spedbarn på vei. I tillegg til å måtte ut med relativt store summer for å dekke cellegiftbehandlingen, ønsker Walter å sikre familieøkonomien sin dersom han eventuelt blir borte en dag, og starter å koke metaamfetamin. Med seg på laget får han den småkriminelle tidligere eleven hans, Jesse Pinkman.
Med sykdommen hengende over hodet mister Walter etterhvert flere og flere av de moralske normene som han hadde fra før av, og blir nå mer og mer kynisk og fryktløs. Han truer, slår og dreper. Og ved å gjøre dette så merker han en kraftfull frihet, helt annerledes enn hva livet på rett side av loven kunne gi han. Veien fra kjemilærer til speedkokk blir et faktum.
Det er uungåelig for seerne av denne serien å ikke la seg bli levd inn og underholdt av disse to typene her, og jeg kan med hånden på hjertet si at jeg aldri før har hatt en såpass stor sympati for en forbryter og en kjeltring noengang tidligere. Man håper jo virkelig ikke at de skal bli tatt!

Breakingbad2Breakingbad4
5. HOUSE OF CARDS er et politisk drama fra 2013, hvor hovedpersonen Kevin Spacey skinner i rollen som Frank Underwood, den kyniske sjefsinnpiskeren i Kongressen som etter å ha hjulpet presidentkanditaten frem til seier, blir snutt for jobben som USA`s neste utenriksminister, og begynner å planlegge hevn i stedet. Underwood og hans apparat tar nå sikte på å senke den sittende makten, med stygt politisk spill. Kevin Spacey`s rollefigur opptrer som en punkltig, manipulativ mesterhjerne med fullstendig kontroll over seg selv og omgivelsene rundt. Med seg på sin side har han blant annet den nesten like maktsultne konen sin, Claire Underwood.
Serien byr på et maktspill uten like, hvor skyggesiden til USA`s politiske stat nærmest blir totalt blottlagt. Noe av det som kanskje skiller House of Cards fra andre typer serier er at Underwood innimellom snakker direkte til oss seere. Plutselig kan han liksom finne på å fortelle oss hva han egentlig tenker, planlegger eller ønsker å gjøre. Man føler seg nesten som en slags flue på veggen. Anbefales!

HouseofCards4HouseofCards3

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *