I forrige uke så kom jeg over en film på Netflix omhandlende lykke, og hva vi mennesker i flere tilfeller er villige til å risikere i jakten på akkurat dette. Det hele handlet om en mannlig psykolog ved navn Hector, og hvordan han valgte å forlate både jobben og det trygge og gode livet sitt hjemme sammen med samboeren, for å reise ut i verden på leting etter ting som kunne gjøre han lykkelig – ordentlig lykkelig. Paradokset oppi det hele, og enden på visa for Hector sin del, blir iallefall det at på tross av mange nye og spennende opplevelser på reise, så klarer han aldri helt å slutte og lengte tilbake til det livet som han engang hadde, og som han nå når han bare får sett det litt mer på avstand, innser at det var akkurat det som skulle til for å gjøre han ordentlig lykkelig igjen.
Kanskje er slik for veldig mange av oss andre også her i livet. At vi bruker så mye tid og krefter på å lengte etter de tingene som vi enda ikke har, og at vi helt ender opp med å blende og frarøve oss selv muligheten til å føle oss lykkelig.

Et annet eksempel som tar for seg litt av det samme, og som nok kan gi oss alle en liten pekepinn på de ulike kjerneverdiene som ser ut til å påvirke vår lykke aller mest, er studiet som jeg kom over på holbergprisen.no, utført av en gjeng med norske ungdommer. Her så hadde de blant annet tatt for seg og sammenlignet graden av lykke mellom norske elever og de som befant seg på en skole i en flyktningsleir i Libanon. En skulle jo gjerne tro basert på omgivelsene, og det faktum at Norge flere år på rad er blitt kåret til det beste landet i verden å bo i, at det ville være de norske elevene som stakk av med «seieren» og som var de aller mest lykkelige menneskene i studiet …. Allikevel, så viste det seg å være en oppsiktsvekkende lik kurve mellom de ulike elevene, og nærmest ingen markante forskjeller i selve lykkegraden. Men hvorfor? ….
De helt essensielle kjerneverdiene som ligger i oss mennesker er nemlig tilnærmet lik uavhengig av hudfarge eller opprinnelsesland, og handler ikke om materielle goder og omgivelser. Kjerneverdiene er ikke noe som kan kjøpes for penger, men er faktisk helt gratis. Gode relasjoner med familie og venner, religion og tro, selvfølelse og hvordan vi velger å ta i mot livets mange sider, er helt avgjørende faktorer i en lykkelig liten sjel.

Jeg ser nesten for meg at vi kan lage en slags liste, over de verdiene og faktorene som spiller en rolle i menneskers lykke. Jo lenger ned man kommer på selve listen, desto mer individuell og kortvarig vil lykken gjerne bli. Helt øverst, og blant de som kanskje påvirker oss alle mest, ligger de viktige verdiene som jeg nevnte ovenfor. Hakket under, og fremdeles ganske viktige, spør dere meg, kommer vi til god helse og livskvalitet, trening, nok søvn, reiser og opplevelser m.m. Det hele avsluttes og rundes av med materielle goder og eiendeler, slik som for eksempel gleden av et nytt klesplagg i skapet, eller lykken over å se sitt nyppussede kjøkken for alle første gang. Sammenligner man forøvrig sistevnte kjøkkenlykke med lykken av å ha en ordentlig god venn, så skjønner nok de fleste av oss hvorfor det i utgangspunktet ikke ble så store avvik mellom elevene allikevel.

Jeg har mange ganger i løpet av livet spørt meg selv om hva lykke egentlig er, eller hvordan man i det hele tatt kan måle seg som lykkelig eller ei. Skriver man for eksempel inn «hva er lykke» i google-feltet på nett, så får man nok kanskje aller først opp den helt teoretiske betydningen av spørsmålet: «Lykke er en psykisk tilstand hvor man opplever dyp glede eller følelsen av dette». Men dersom jeg heller prøver å formulere meg litt mer selv, på hva lykke handler om for meg, så kan det nok mer beskrives som de ekte følelsene som det gir av å tørre og leve. Jeg tror at det er veldig viktig for oss alle å forstå at man ikke nødvendigvis trenger å føle seg glad hele tiden for å betegnes som lykkelig, men at følelsene heller er noe som kommer og går. Forskerne sier så fint at «lykken kommer lettere til de som leter minst, og som heller fokuserer på de betydningsfulle tingene i livet. At man skal akseptere det som man har, like det som man gjør, ikke sammenligne seg med andre, og være seg selv med egne tanker og meninger». Fornuftige ord til å prøve og etterleve, spør dere meg!

Her kommer listen over de verdiene og faktorene som meg til en lykkelig person:

♥ Familien min

♥ Hundene mine Bernt & Børre

♥ De gode relasjonene til vennene våre, med fokus på kvalitet fremfor kvantitet

♥ Tryggheten

♥ Friheten til å kunne ta mine egne valg, og få være meg selv uavbrutt av hva andre måtte mene

♥ En fysisk god helse med mye trening og nok søvn

♥ Målsettinger og drømmer

♥ Omgang med hester og dyr

♥ Et ordentlig hjem

♥ Reiser og opplevelser

♥ Materielle goder og eiendeler

I dag så reiser jeg forøvrig til hytta sammen med store deler av familien, og det er jo definitivt noe som bør betegnes som en lykkefrembringende affære. Hva er det som gjør dere ordentlig lykkelig her i livet?

Lykke

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *