Vi er på hytta! Eller det vil si mamma, pappa, meg selv og hundene mine Bernt og Børre. Siden Gøran dessverre har jobbvakt og må være hjemme og tilgjengelig, så benyttet jeg like så greit anledningen til å få tilbringe litt ordentlig kvalitetstid alene sammen med disse to favorittene.
I dag så har jeg og mamma laget hjemmelagede fastelavensboller, og kan tro at vi har storkost oss! I anledning bollesøndag i morgen, som vi forøvrig skal feire sammen med hele familien oppe hos søster og co, så har jeg personlig tatt på meg det store ansvaret om å leke litt hobby bollebaker i forkant.

Visste dere forressten at fastelavn kommer fra det middelnedertyske ordet vastel-avent – «kvelden før fasten», og ble tidligere brukt om den siste kvelden i forkant av den 40 dagers lange fasteperioden. I senere tid så har forøvrig både søndagen (fleskesøndag eller fastelavnssøndag), mandagen (blåmandag eller fleskemandag) og tirsdagen (hvitetirsdag eller fetetirsdag) blitt inkludert i selve fastelavn. Fasteperiode blir innledet askeonsdag (onsdagen 6,5 uke før påskedag), og skal i katolsk lære minne alle om Jesus som fastet i 40 dager i ørkenen.
Her får dere oppskriften som vi brukte i dag, og som gir totalt 20 usunne og kjempegode hveteboller.

150 g smør 
3 dl melk 
50 g gjær
1 dl sukker 
1 ts kardemomme
1 ts bakepulver
 ca 500 g hvetemel 

Pensling: 
1 egg
litt melk

Fyll:
5 dl kremfløte

Pynt:
Melisdryss

Smelt smøret og ha i melken (blandingen skal være lunken/37°C). Rør ut gjæren i væsken, og tilsett sukker, kardemomme og bakepulver. Bland så i hvetemelet til du får en smidig og lett deig. Hev i ca 45 minutt.

Kna sammen deigen og del den i 20 jevnstore deler. Trill ut bollene og legg de på stekeplater dekket med bakepapir. Etterhev i ca 30 minutt. Pensle deretter over bollene med egg som er pisket sammen med litt melk.

Stek bollene midt i ovnen på ca 220°C i 10-12 min. Avkjøl til de er helt kalde.

Før servering skjærer man et lokk av bollene, og topper det hele med pisket krem (eller annet ønsket fyll). Sikt over med melis og server. 
Fastelavnsbollene bør forøvrig fylles med krem samme dag som de skal serveres, slik at denne er helt fersk. Bon apetit!  

Boller

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *